Syyskuun 2022 loppupuolella kuusi nuorta Sataedun ravintola- ja catering-alan opiskelijaa lähti kahden opettajansa kanssa 12 päivän Erasmus+ ryhmäliikkuvuusjaksolle Linz am Rheiniin Saksaan.

Ensimmäinen päivä kului matkustamiseen Satakunnasta kohteeseen Linz am Rheiniin. Matka taittui junalla, lentokoneella ja taksilla, ja matkan aikana niin opiskelijoilla kuin opettajillakin oli hyvä mahdollisuus tutustua toisiinsa ja luoda hyvä yhteishenki. Vaikka matkustaminen veikin melkein kaikki mehut, niin ryhmällä riitti silti energiaa tehdä pieni tutustumiskierros lähiympäristössä. Alkufiilikset olivat odottavaiset ja avoimet.

Seuraavana aamuna kello soitti seitsemältä ja kahdeksalta ryhmä oli Alice Salomon Schule -koulussa. Ryhmälle järjestettiin esittelykierros koulun tiloihin ja henkilökuntakin tuli tutuksi. Paikalliset ravintola-alan opiskelijat olivat valmistaneet sataedulaisille aamupalan ja yhteisen syömisen lomassa oli helppo tutustua saksalaisiin opiskelijoihin. Aamupalan jälkeen opiskelijat vaihtoivat työvaatteet ylleen ja menivät opetuskeittiöön. Siellä heille jaettiin tehtävät ja sitten he pääsivät tositoimiin. Päivä kului ihmetellessä kaikkea uutta niin koulussa kuin koulun ulkopuolellakin.

Toisena päivänä opiskelijat pääsivät valmistamaan suomalaisia ruokia. Saksalaisia opiskelijoita oli jo helpompi lähestyä kuin mitä edeltävänä päivänä, ja vaikka englanti ei ollutkaan kovin vahva kaikilla, niin siitäkin huolimatta opiskelijoilla oli rohkeus käyttää sitä kasvanut. Koulun jälkeen opiskelijaryhmä kävi kiertämässä lähiympäristössä ja ostoksilla lähimarketissa. Loppuilta vietettiin huilaten.

Alice Salomon Shulessa tunnelma oli mukava, kaikki olivat ystävällisiä ja ymmärtäväisiä. Moni asia tehtiin erilailla kuin Suomessa ja se oli opiskelijoiden mielestä hämmentävää. Sataedussa opittuja tapoja pystyi nyt arvostamaan aivan uudella tavalla. Päivä päivältä saksalaisiin opiskelijatovereihin sai tutustua paremmin ja osa heistä oli myös innokkaita oppimaan hieman suomen kieltä.

Viikonlopun aikana opiskelijat vierailivat museossa ja naapurikaupungin viinitilalla englanninopettaja Henning Beckerin opastuksella. Ostoksilla käytiin Bonnissa. Maanantai-iltana opiskelijat oleskelivat asunnollaan ja pelasivat erilaisia korttipelejä.

Aika Saksassa kului nopeasti ja toiseksi viimeisenä päivänä opiskelijat kävivät vielä viimeisellä ostosreissulla hankkimassa matkamuistoja ja tuliaisia. Koulu alkoi vasta kello kolme, kun opiskelijoilla oli viimeinen illallinen saksalaisten opettajien ja opiskelijoiden kanssa. Sataedulaiset hyvästelivät saksalaiset opiskelijatoverinsa ja ottivat vielä ryhmäkuvia muistoksi matkasta. Tunnelma oli haikea, kun piti jättää kaikki taakse, mutta toiveissa on vielä joskus tavata uudestaan. Aamulla vielä siivottiin asunto ja lähdettiin sitten junalla kohti lentokenttää ja koti-Suomea. Opiskelijoista oli tullut matkana aikana läheisiä keskenään, joten kokemus oli senkin puolesta mahtava!

Tekstin koosti opiskelijoiden ja opettajien raporttien pohjalta kv-koordinaattori Ida-Maria Mäkiranta.

Advertisement