Sataedun matkailualan opiskelijat Sini Tuomisalo ja Kirsi Ristikallio pakkasivat laukkunsa ja lähtivät Erasmus+ liikkuvuusjaksolle Fuengirolaan.

Fuengirola. Sofia-opistolle pariksi kuukaudeksi työharjoitteluun. Vanhat muistot palasivat ensimmäiseltä etelänmatkalta mieleen. Tutut tuoksut – saippuan, partavesien ja hajuvesien lehahdukset kaduilla. Samoja tuttuja asioita, kun asuin Italiassa, että talvella on sisätiloissa kylmä, siksi lämpöpatteri onkin oivallinen kaveri makuuhuoneessa lämmittämässä. Ja miten hauskaa, että kaupasta voi ostaa vaaleanpunaista tai vaaleanvihreää vessapaperia. Ilma on pehmeää hengittää ja Suomen pitkän talven kuivattama iho ja hiukset saavat eloa ja voimaa kosteasta meri-ilmasta. Hedelmät ovat makeita ja mehukkaita. Ryhdynpä suunnittelemaan sitten retkiä. Tulkaa mukaan Sofia-opiston mukaville patikkaretkille! – Ai niin juu, että on myöskin ihanaa, kun rakastamani leikkokukat ovat täällä edullisia ja niillä voi koristella koko huoneiston!

Matka-Pirkon terveiset Fuengirolasta kahden viikon oleilun jälkeen. Tässä on ehditty jo suunnittelemaan ja toteuttamaan pari retkeä Sofia-opistolle, toinen Mijasin kylään, toinen Pizarraan. Liisa Väisäsen opastuksella tutustuttu Rondaan ja muuten vaan pyöritty ympäri Fuengirolaa.
Sää on ollu hyvin vaihteleva, on ollut kunnon ukkosia ja vesisateita. Ja lämpimiä aurinkoisia päiviä kun vaalea skandinaavi on polttanut nahkansa. 🤣 Uskomattomin oli kuitenkin heti ensimmäisellä viikolla iskenyt calima, eli hiekkamyrsky kun Saharan hiekka pöllysi vuorokauden verran pitkin aurinkorannikkoa.
Täällä on ihmiset ystävällisiä, ruoka hyvää ja ehkä tuo espanjankielikin alkaa hiukan tarttumaan jo.

Miten monta asiaa on muistettava, kun suunnittelee retkiä. Miten monta vastuuta ihmisistä. Muistinko tarkistaa kaikki muuttuvat tekijät. Ja koska olet suomalainen, haluat tarjota retkille osallistujille samanlaista palvelua kuin Suomessa, vaikka Espanjassa – mañana – voikin yllättää ja oppaan laatima hieno aikataulu muuttuu yllättäen. Pitää keksiä äkkiä uusia toimivia ratkaisuja. Mitä olen oppinut? Kaikkeen varautumisen lisäksi sitä, että oppaaksi aikovan nopeasti pitäisi asettua tutuksi uuden asuinpaikan ja kohdemaan alueella ja kiertää ja nuuskia kaikki paikat. Lukea paikallistietoa, yleistä maan historiaa ja jaksaa googlata. Sini – Sataedu, matkailualan opiskelija työssäoppimisjaksolla Sofia-opistolla Fuengirolassa.

On tullut nähtyä ja koettua taas niin paljon kaikenlaista hienoa. Meillä kävi tuuri kun pääsiäinen, joka täällä Espanjassa on suurin juhla kaikista, osui kohdalle. Aivan uskomaton tunnelma näissä kulkueissa! 😳
Olen käynyt tutustumassa Fuengirolan eläintarhaan, joka on lapsiperheiden suosiossa. Benalmadenassa tuli käytyä katselemassa maisemia lintuperspektiivistä. La Herraduraan ja Nerjaan tutustuttiin opiskelukaverini opastamalla Sofia-opiston retkellä ja itse toimin oppaana retkellä Bodegas Perez Hidalgo- viinitilalle.
Omat ennakkoluuloni Aurinkorannikosta hirveänä turistirysänä on nyt kumottu, tämähän on kertakaikkiaan ihanan kansainvälinen ja ystävällisiä ihmisiä täynnä oleva paikka. Tällä viikolla Fuengirolassa juhlitaan jälleen, kun pandemian vuoksi tauolla olleet kansainväliset päivät alkavat huomenna keskiviikkona ja kestävät ensi maanantaihin saakka. Mukana on 33 maata joiden kulttuuria ja gastronomiaa juhlissa esitellään. Lauantaina on myös kulkue, johon kaikki maat osallistuvat.

Hei sitten Fuengirola! Kiitos Sofia-opistolle mahdollisuudesta tutustua muun muassa oppaana toimimiseen Espanjassa. Moni ihminen on tullut tutuksi ja retkillä on ollut hauskaa rupatella täällä asuvien suomalaisten kanssa ja saada paikallisvinkkejä. Mijas viehättää erityisesti, koska siellä kiinnostavaa, uudempaa historiaa, josta saisi juttuja kerrottavaksi turisteille. (Siksi tuo miettivä katse jo tulevaisuuteen!)

Matka-Pirkko on viikon verran sulatellut kotona kaikkea 2 kuukauden aikana Espanjassa näkemäänsä ja kokemaansa. Tämä kokemus antoi enemmän kuin osasin odottaakaan ja varmasti siitä tulee olemaan hyötyä tulevaisuuden työkuvioita miettiessä matkailun saralla. Kiitos Sataedu ja Erasmus tästä mahdollisuudesta!

Kirsi

Teksti ja kuvat Sini Tuomisalo ja Kirsi Ristikallio

Tarinan koosti kv-koordinaattori Ida-Maria Mäkiranta