Sataedussa valokuvausta opiskeleva Ira Koskinen lähti suomalaisen syksyn harmautta pakoon kahdeksan viikon Erasmus+ liikkuvuusjaksolle Fuerteventuraan Kanariansaarille.

”Terkut aurinkoiselta Fuerteventuran saarelta sinne syksyiseen Suomeen! 8 viikon kv-jaksosta on kulunut vasta vähän päälle viikko, mutta tästä huolimatta on tullut koettua yhtä sun toista. Tämä vain noin 90 kilometriä Marokosta ja Länsi-Saharasta sijaitseva saari on aurinkoinen ja aktiivinen ympäri vuoden, joten voin hyvin suositella sitä kohteeksi kaikille lämpöisen sään ja auringonpalvonnan ystäville. Sataedun tarjonassa saari on aivan uusi tuttavuus, mutta tältä trooppiselta turistisaarelta löytyy töitä alalta kuin alalta.


Valmistuin Sataedusta valokuvaajaksi jo alkuvuodesta, mutta palasin takaisin koulun penkille suorittamaan lisätutkinnonosana kansainvälistä verkostoitumista. Kansainvälistä on tosiaan ollutkin, saarella kun saattaa lyhyen kävelymatkan aikana kuulla kymmeniä eri kieliä, kun turistit ympäri maailmaa tallaavat Corralejon pääkatua. Pääasiassa saarella pärjää hyvin englannin kielitaidolla, mutta kannattaa varautua opettelemaan perusasiat myös espanjaksi – kaikilta paikallisilta kun ei englanti luonnistu. Asunto sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, mistä on n. 50m satamaan ja 20m matka lähimpään kauppaan. Kaikkialle pääsee helposti kävellen.


Olen päässyt tekemään todella monipuolisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä Italialaisen työnantajani Chantal Montaldon kanssa. Yksikään työpäivä ei ole ollut samanlainen – eilen teimme muun muassa kokopäiväretken lähikaupunkiin Puerto del Rosarioon, jossa meillä oli tapaamisia muun muassa muoti- ja videoalan ammattilaisten ja tapahtumajärjestäjien kanssa sekä valokuvaussessiota kahdessa eri kohteessa. Valokuvaustehtävien lisäksi olen päässyt tekemään myös graafista suunnittelua, assistentin töitä sekä saanut roolin paikallisen Fashion Weekin sekä tulevien muotiviikkojen suunnittelussa. Työ on niin mielenkiintoista, ettei se edes tunnu työltä.

Työn lisäksi jää toki myös vapaa-aikaa, jonka voi käyttää vaikka uimalla, kiipeilemällä vuorilla, ottamalla aurinkoa tai käymällä delfiiniretkellä tai muilla saarilla!


Elämä Fuerteventuran saarella ja työ valokuvaajana Chantal Montaldon yrityksessä on ollut kuin unelma 🥰 Työ on ollut rentoa mutta todella mielenkiintoista ja antoisaa. Työprojekteja on riittänyt laidasta laitaan – siinä missä osa ajasta menee Fuerteventura Fashion Weekin sekä Bodaventura-häämessujen kanssa puuhatessa, olen päässyt kuvaamaan myös paikallisia yrityksiä niin töissä kuin niiden ulkopuolellakin. Kuvattua on tullut muun muassa leipomo, vaatekauppa, korukauppa, luksuskauneushoitola, muusikko sekä hampurilaisravintola. Samalla on myös tullut nähtyä paljon suurempikin osa saaresta kuin pelkkä Corralejon turistikaupunki ja visiittejä onkin tullut tehtyä muun muassa Loboksen saarelle, Puerto del Rosarioon, El Cotilloon, Antiguaan, Morro Jableen, Triqivijateen sekä Betancuriaan. Samalla elämäkin saarella on asettunut aika hyvin uomiinsa ja nyt saarella on jo paljon tuttuja paikkoja, ihmisiä ja aktiviteetteja. Tylsää ei todella pääse tulemaan, kun milloin tahansa voi lähteä rannalle, snorkkeloimaan, muille saarille, eläintarhaan, shoppailemaan, jätskille tai vaikka vesipuistoon. Kun tulee saarelle avoimin mielin, löytyy täältä mielin määrin upeita paikkoja nähtäväksi, elämyksiä koettavaksi ja ihmisiä tavattavaksi. Ohessa muutamia matkakuvia sinne pimeään:

Ihanaa ja rauhallista joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta ihan jokaiselle! Nyt vuorossa ”loppuraportti” ja pikku ylläri 😁


Kävi kuin kävikin siis niin, ettei vaihtojakso loppunutkaan tuohon 8 viikkoon, kuten alun perin oli tarkoitus, vaan täällä sitä ollaan yhä edelleen paratiisin auringon alla 😍🌴 Eikä kyseessä edes ole koronan mukanaan tuoma mutka matkassa, vaan ihan omasta tahdosta pidennetty vaihtojakso. Kyllä, luitte oikein: saan jäädä jatkamaan vaihtoani vielä KOLMEKSI kuukaudeksi alkuperäisen 8 viikon päälle. Kuka nyt ei haluaisi loikoilla paratiisissa silloin, kun Suomessa on kylmä? Tänä vuonna olikin sitten vähän erilainen joulu 🌞


Töidenkin saralla on riittänyt kaikkea ihanaa; työ Chantal Montaldon yrityksessä Erasmus+ -hankkeen kautta on ollut kaikkea mistä olen haaveillutkin. Valokuvaajalle sopivasti työ on ollut hyvin vapaamuotoista muun muassa aikataulujen osalta. Pitkä suunnittelutyö huipentui lopulta joulukuun alussa suureen Bodaventura-häätapahtumaan ja catwalk-showhun, jossa pääsin toimimaan valokuvaajana. Nyt riittääkin työnsarkaa, kun pääsee käymään läpi 1400 kuvaa viikonlopulta…


Myös vapaa-aikana ei tuttuun tapaan ole tullut puutetta tekemisestä. Sisäinen masterchef on päässyt vauhtiin keittiössä, jossa on loihdittu jos jonkinmoisia aterioita. Rantakeleissä ei vieläkään ole valittamista, vaan päivät voi edelleenkin käyttää auringossa loikoillen. Tuli sitä tehtyä yksi muutaman päivän kulttuuriretki hiukan kylmempiin tunnelmiin Barcelonaankin! Liitteenä lisää reissukuvia matkannälkäisille:”

Kuka nyt ei haluaisi loikoilla paratiisissa silloin, kun Suomessa on kylmä?

Ira

Iran seikkailut Fuerteventurassa jatkuvat vielä… Tämä huikea matkatarina saa siis jatkoa, joten pysykää kuulolla!

Matkatarinan teksti ja kuvat: Ira Koskinen