Neljä Sataedun opiskelijaa lähti Unkariin ottamaan selvää, mitä kaikkea uudessa ympäristössä voikaan oppia. Ilkka Hongistolle ja Juha Töykkälälle kertyi kokemusta kone- ja tuotantotekniikan saralla, ja Ilari Niemiselle sekä Perttu Koskiselle tulivat autoalan kuviot tutuiksi Unkarin Békéscsabassa.

Opiskelijoista kaksi, Ilkka ja Juha, matkasivat Unkariin helmikuun viimeisellä viikolla. Ensimmäisinä liikkuvuusjakson päivinä kaksi paikallista opiskelijaa näytti Ilkalle ja Juhalle paikkoja sekä kertoivat asioita ihmisistä ja Unkarista. Poikien mukaan kaikki olivat todella ystävällisiä ja mukavia. Työssäoppimispaikka Linamarissa oli puhdasta ja koneet olivat uusia. Niitä oli mukava käyttää töiden tekemiseen.

Maaliskuun ensimmäisellä viikolla myös Ilari ja Perttu matkustivat Unkarin Békéscsabaan. Autoalan opiskelijoina heidän työssäoppimispaikkana oli Toyotan autokorjaamo. Kielimuuri aiheutti hieman haasteita, sillä korjaamolla vain kaksi asentajaa kuudesta puhui englantia. Siitäkin huolimatta työporukka Toyotan korjaamolla oli mahtava ja hommat Ilarin ja Pertun mielestä mukavia.

Unkarissa oli myös Suomea alhaisempi hintataso, eli melkein kaikki oli siellä edullisempaa kuin koto-Suomessa.

Alunperin oli suunniteltu, että opiskelijoiden liikkuvuusjakso kestäisi viisi viikkoa, mutta valitettavasti koronaviruksen levittyä maailmanlaajuiseksi ongelmaksi liikkuvuusjaksot oli pakko keskeyttää. Kaikki neljä opiskelijaa palasivat kotiin muutamia viikkoja etuajassa, mutta reissu oli silti ollut ikimuistoinen.

Viiden viikon harjoittelujakso Bekescsabassa Unkarissa keskeytyi koronaviruksen takia kolmannella viikolla. Siitä huolimatta oli unohtumaton reissu. Ihmiset olivat mukavia ja auttavaisia, mutta englantia puhui vai pieni osa. Olimme koneistamassa Linamar nimisessä yrityksessä. Linamarilla oli todella siistit tilat ja koneet olivat uusia. Suosittelen lähtemään jos on mahdollisuus ja vähänkin kiinnostaa.

Ilkka

Kuvat: Ilkka Hongisto, Juha Töykkälä, Ilari Nieminen ja Perttu Koskinen

Tekstin koosti opiskelijoiden raporttien pohjalta Ida-Maria Mäkiranta