Sataedun lähihoitajaopiskelijat Hanna Halmi ja Maria Kivelä lähtivät vaihtoon Irlannin Carlowiin alkuvuonna 2020.

Suomessa lähtö vielä jännitti, mutta Irlannissa vastaanotto oli niin lämmin, että pian naiset tunsivatkin olonsa rennoksi ja tervetulleeksi. Suomalaiskaksikon lisäksi omakotitalossa, jota he tulisivat asuttamaan, asui kaksi hollantilaistyttöä, jotka ottivat Marian ja Hannan vastaan ruoan kera.

Ensimmäiset päivät kuluivat kaupunkiin tutustuessa. Irlantilaisen taksikuskin mukaan Carlown kaupungin ajaa päästä päähän kymmenessä minuutissa, mutta pienestä koosta huolimatta Carlowssa on paljon pikkuputiikkeja, luontoa ja muita yksityiskohtia, joiden parissa suomalaiskaksikko sai aikansa hyvin kulumaan.

Neljäntenä päivänä alkoi työharjoittelu, Marialla Irlannin pyörätuoliliitolla IWA:lla ja Hannalla St. Catherinen päiväkodissa. Työpaikoillakin ihmiset olivat mukavia ja ottivat suomalaisopiskelijat hyvin vastaan. Hannan mukaan työtehtävät päiväkodissa olivat monipuolisia, yhteisö oli luova ja heillä oli hyvä yhteishenki.

Pelkkää työtä ei naisten elämä suinkaan ollut, vaan heillä oli myös aikaa reissata Irlannissa. Ainakin Carlown naapurikunta Kilkenny tuli tutuksi. Päiväreissuun kuului kaupoissa käyminen sekä vierailut erilaisissa kirkoissa ja linnassa.

Sää Irlannissa oli melko ailahtelevaista. Lämpöä ja aurinkoa oli, mutta Maria kertoi myös, että kahdessa tunnissa sää saattoi muuttua sateiseksi ja tuuliseksi. Sateenvarjo ei hänen mukaansa ollut oikein hyvä varuste, vaan oli parempi varautua sateeseen sadetakilla tai viitalla. Näin tuuli ei päässyt repimään sadesuojuksia mukaansa. Hanna puolestaan oli kuvitellut Irlannin sään kylmemmäksi ja talvisemmaksi, joten luonnon vihreys tuli yllätyksenä näin talvikuukausien aikaan.

Tämä aika on opettanut minulle elämästä ja ihmisistä. Se on opettanut minulle paljon itsestäni ja se on opettanut paljon muista. Olen saanut uutta kokemusta työskentelystä lasten parissa ja nähnyt toimivia työotteita, joista voin ottaa oppia tulevaisuudessa. Kieltä on saanut puhua sekä paikallisten kanssa, että monista muista maista tulevien kanssa. Tehokasta ja opettavaista. Kaikin puolin antoisa ja valaiseva kokemus, jota voin lämpimästi suositella haluaville.

Hanna
  • Kuvat: Hanna Halmi ja Maria Kivelä
  • Tekstin kokosi Hannan ja Marian raporttien pohjalta Ida-Maria Mäkiranta.