Kukka-Maaria Saarinen on keväällä 2019 valmistunut opiskelija Kokemäeltä, taideteollisuusalalta. Viiden viikon vaihto Pärnussa sujui hyvin Maarja-Magdaleena Gildissä, Endla Disain puodissa ja Vaibakodissa. Vaihto toteutettiin yhteistyöoppilaitos, Pärnumaa kutsehariduskeskuksen kautta.

Endla Disain puodissa on ihan mukavaa. Pomo puhuu suomea ja oon muutenkin kokenut, että suomea puhumalla pärjää paremmin kuin englantia puhumalla. Kyllä sitä aina sen verran ymmärtää viroa, että välttämättömimmät pystyy puhumaan ja on sitä jo oppinut joitakin sanoja, vaikka Viron puhuminen ei vielä luonnistu. Innolla ootan seuraavia viikkoja.

Hea naiste päev!

Nyt on reilu kolme viikkoa Virossa takana päin. Tänään oli eka päivä toisessa työssäoppimispaikassa.

Oon viihtynyt täällä hyvin ja saanut tehdä paljon asioita. Viikonloppuna oltiin Tallinnassa taideteollisuusalan myyntitapahtumassa ja reissu oli aivan huippu. Eesti-keelt alan ymmärtää jo ihan hyvin ja vähän mää rääkinki.

Vaikka en välttämättä ammatillisesti oo oppinut paljon uutta, niin on ollut muuten tosi opettavainen reissu tähän mennessä.

Harjoittelu jatkuu vielä puolitoista viikkoa Vaibakodassa eli weaving studio:ssa Maarja-Magdaleena Gildissä. Ainakin tämän päivän perusteella loppu ajasta tulee yhtä antoisa kuin menneestäkin.

Nägemiseni!

Aika on hurahtanut niin nopeasti, että en oo edes muistanut tätä loppuraporttia. Kohta 2 viikkoa ollut jo Suomessa Pärnusta tulon jälkeen. Aluksi paluu Suomeen oli vähän masentavaa, kun tuli kevätsäästä tänne takatalveen.

Ylivoimaisesti parasta Pärnussa oli ihmiset työpaikalla ja työpaikat.

Paljon sain tehdä ja kokea. Oli tosi antoisa reissu, enkä olisi halunnut tulla pois. Viro maana avautui ihan uudenlaisena. Ennen en oo osannut sanoa siitä muuta kuin Tallinnan, laivamatkat ja jotain historiasta. Nyt koen Viron maana, johon voisin vaikka muuttaa, missä ihmiset puhuu kieltä, jota pystyy ymmärtämään melko hyvin, missä on ystävällisiä ihmisiä ja minne varmasti menen käymään uudelleen.

Näeme uesti Viro ja Pärnu.

Tarinan koosti Janika Reunanen