Kokkiopiskelijat Roberto Luht ja Sinna Holopainen, Sataedu Kankaanpää, olivat 5 viikkoa (syksy 2018) työharjoittelussa Saksassa. Roberto ja Sinna lähtivät matkalle 26.9.2018, perillä odottivat Food Hotellin ravintola ja Food Academyn suurkeittiö Neuwiedissä.

Vaikka opiskelijat pääsivät paikan päälle hieman myöhässä muutaman mutkan kautta, niin ensimmäinen yö meni mukavasti. Seuraavana aamuna opiskelijat pääsivät jo tutkimaan keittiöitä ja ravintolan tiloja henkilökunnan opastuksella. Sen jälkeen Roberto ja Sinna jaettiin eri keittiöihin töihin.

Sinna aloitti ensimmäiset kaksi viikkoa työskentelemällä koulun suurkeittiöllä. Sinna viihtyi siellä hyvin ja ihmiset olivat rentoja sekä mukavia vaikka yhteinen kieli oli välillä vähän hukassa, kun suurin osa puhui vain saksan kieltä! Työtehtäviin suurkeittiöllä kuului yleistä siistimistä ja ruoan esivalmisteluja. Itse ruuanteko jäi vähän vähemmälle. Työvuorot olivat pääsääntöisin 8-15.

Roberto oli ensimmäiset kaksi viikkoa hotellin ravintolassa missä toimittiin iltavuorossa (työvuoro klo. 14-22 tai, kun työtä oli, niin saattoi mennä jopa klo. 00 asti). Hotellin ravintolassa järjestettiin yleensä viikonloppuisin tilaisuuksia, jolloin käytettiin isoja saleja. Töissä opiskelijat olivat siis myös viikonloppuisin, joten silloin arkipäivistä vapautui kaksi päivää.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Sitten 7.10.2018 opiskelijat vaihtoivat keittiöitä, ja Sinna siirtyi Food hotellin ravintolan keittiölle. Siellä hän pääsi tekemään kaikkea cocktail tilaisuuden esivalmisteluista annoksiin😇. Ravintolan keittiöhenkilökunta oli tosi mukavia ja rentoja.

Roberto aloitti siis 7.10.2018 Food Academyn suurkeittiöllä missä oltiin aamuvuorossa (klo. 8-15). Siellä Food Academyn opiskelijat ja satunnaisesti ulkopuoliset vieraat syövät. Ruokasali toimi tavallaan myös ”kahvilana” sillä sieltä sai pientä purtavaa ja kahvia tauoilla (paikallisille opiskelijoille). Ruokaa valmistettiin myös lähellä oleville koululaisille, jotka kävivät koulun tiloissa ruokailemassa. Food Academyn keittiö oli avoinna vain arkisin, joten viikonloput olivat vapaita.

Saksalaiset ovat mukavia ja valmiita haastamaan itsensä englannin kielellä, sillä keittiön henkilökunnasta vain noin 3-5 henkilöä puhuivat kommunikoivasti englantia. Roberto ja Sinna alkoivat jopa ymmärtää saksan kieltä, joten he saivat selvää joitakin osia keskusteluista. Puhetaito onkin kuulemma toinen juttu ja sitä täytyy vähän harjoitella ennen, kuin uskaltaa avata suunsa, haha!

Vapaa-ajalla opiskelijat nauttivat lämpimistä keleistä ja kiersivät Neuwied kaupunkia. Pidemmälle eivät ehtineet, koska viikonloppuisin toinen oli töissä ja toinen vapaalla…

Jos joku opiskelee kokiksi, ja on kiinnostunut vaihtoon lähtemisestä, niin Food Hotel on se paikka, mihin kannattaa lähteä. Työntekijät olivat todella mukavia ja valmiita opettamaan uutta. Lopuksi opiskelijat saivat vielä yhdessä neljä päivää vapaata ennen paluulentoa, joten he pääsivät kiertelemään nähtävyyksiä vähän kauemmaksikin ja pääsivät kokemaan Koblenzin yöelämää…

Opiskelijoiden mielestä 5 viikkoa oli aivan mahtavat! He eivät kadu vaihtoon lähtöä ollenkaan, pienestä kokoaikaisesta koti-ikävästä huolimatta! Vaihto oli aivan loistava tapa päästä reissuun ja samalla suorittaa opintojaan eteenpäin.  Vaihtoon lähteminen oli yksi elämän parhaista päätöksistä!

Sinnan ja Roberton matkaraporteista koostettu

Janika Reunanen, kv-koordinaattori, Sataedu