Kauneudenhoitoalan opiskelija Anu Koskinen, Sataedu Kankaanpää, oli 5 viikkoa (syksy 2018) työharjoittelussa Galwayssa, Irlannissa. Anu sai osallistua Galwayn Technical Institutessa (G.T.I.) kauneudenhoitoalan oppitunneilla ja perjantaisin hoitola Beauty Spotissa työharjoittelussa.

 

45108126_2036301326392346_6170559168903118848_n

Kolme viikkoa vierähti Irlannissa, Galwayssa todella nopeasti. Ennen lähtöä Anu ajatteli koulun hoituvan vasemmalla kädellä ja kulttuurielämän olevan se ykkösjuttu, mutta homma kääntyi ihan päälaelleen. Nähtävyydet, luonto, pubikulttuuri, keskustan kadut, turistikohteet on kaikki tosi mahtavia mutta opetuksen laatu on kyllä yllättänyt! Koulupäivät on selkeästi pidempiä kuin Suomessa, ruokatauot tunnista kahteen ja ruokalan vaihtoehdot lähinnä sipseistä suklaaseen, mutta huikeat opettajat kääntää tilanteen kyllä selkeästi plussan puolelle. Täällä oppilaat maksavat kaiken kouluruuasta omiin pyyhkeisiin ja vanulapuista kasvovesiin. Paljon on saanut hämmästelyä osakseen Suomen ilmainen koulutus ja kouluruoka, puhumattakaan tästä vaihdosta! Anu on kiitollinen tästä mahdollisuudesta! Maanantaista torstaihin Anu oli Galway Technical Institutessa opiskelemassa kauneudenhoitoa ja perjantait Galway Beauty Spotissa tutustumassa paikalliseen yrittäjyystoimintaan. Asuminen hoitui Hostel Nestissä.

43153011_2000783246610821_5579134398353113088_n

Alkureissuunhan mahtui epätoivon hetkiä, varsinkin kun ensimmäisenä aamuna Anu heräsi palohälytykseen ja juoksi muiden hostellin asukkaiden kanssa yökkäreillä aamuyön pimeyteen vesisateessa… Väärä hälytys, onneksi. Toinen aamu valkeni Ali-myrskyn merkeissä. Anu paineli menemään kävellen kouluun, vaikka katuja oli autoilta suljettu, ambulanssit pörräsivät ja tuuli kirjaimellisesti heitteli Anua kuin olisi muutamankin Guinnessin juonut aamutuimaan… Koululle päästyään Anu kuuli, että jalkasin liikkumista oli kehoitettu välttämään. No, eipä haitannut suomalaista sisua, mitä nyt piti välillä pahimmissa puuskissa ottaa aidoista tukea…

43242470_2000783219944157_2543875066035175424_n

Reissu etenee vauhdilla eikä Anu ole vielä edes kunnolla tajunnut olevansa tosiaan Irlannissa. Viimeiset viikot hujahtivat ihan hetkessä ja lopulta koko viiden viikon vaihto tuntui kuin unelta. Oliko Anu tosiaan Irlannissa, yksin, viisi viikkoa? Aika lensi siivillä ja tietenkin kävi niin kuin Anu pelkäsi, eli Galway alkoi tuntua kodilta juuri ennen lähtöä. G.T.I. -koulussa juhlittiin Anun viimeistä koulupäivää syömällä herkkuja ja olihan opettaja ja luokkakaverit lahjojakin keksineet!

Irlantilaisista jäi kyllä päällimmäisenä mieleen ystävällisyys. Yhtäkään töykeää tai tylyä ihmistä Anu ei tavannut, jokainen oli toiselle joko ”darling” tai ”honey” eli asiakaspalvelumaanakin ihan mallipaikka! Anu on iloinen, ettei koti-ikävä iskenyt kertaakaan. Tosin, Janikan vinkki läheisten vierailun ajoittamisesta puolivälin kieppeille oli hyvä. Kaksi viikkoa yksin, viikko tutussa seurassa, kaksi viikkoa yksin. Se oli hyvä jako, eikä epätoivo kotiinpaluusta päässyt kertaakaan hiipimään mieleen. Täytyy myöntää, että suomalaista ruokaa ja ruisleipää Anu kyllä kaipasi! Irlantilaiset syövät paljon nimittäin vaaleaa leipää, leivonnaisia, hilloja, nutellaa, sipsejä yms. joten aamupalapöytään alkoi jo kaipaamaan jotain ”terveellistä”.

Kokonaisuudessaan vaihto oli kyllä upea kokemus. Niinkuin jo aiemmin Anu mainitsi, koulu ja opetuksen laatu yllättivät todella positiivisesti ja hän on todella kiitollinen kaikista opeista mitä viiden viikon aikana sai. Anu sai myös osallistua todella moneen kauneudenhoitoalan koulutukseen, eli sikäli ajoituskin oli täydellinen. Puhumattakaan sitten Irlannin syksystä… Syysihmisenä Anu ei voi muuta kuin hyräillä onnesta, että pääsi juuri tässä kohdassa näkemään Irlannin väriloiston. Meri, syksyiset puut, huolletut puistot, tunturit horisontissa… Galway ja erityisesti Salthill oli loistopaikka.

Anu pohtii, että menisikö uudelleen Irlantiin? Kyllä. Anu suosittelee ehdottomasti kaikkia lähtemään vaihtoon!

Anun matkaraporteista koostettu

Janika Reunanen, kv-koordinaattori, Sataedu