Media-alan opiskelijat Eveliina Alajärvi ja Venla Riitinki, Sataedu Nakkila, olivat viiden viikon vaihdossa Reykjavikissa. Tyttöjen mielestä Islantilaiset ovat hauskaa kansaa, samanlaisia kuin suomalaiset, mutta vähän läheisempiä. Suomalaisten tapa, puhuessa toisen henkilön kanssa, on seisoa kahden metrin päässä henkilöstä toisin kuin Islantilaiset, he seisovat lähempänä toisiaan. Opiskelijoiden ensimmäisen viikon ajan matkassa mukana olivat alan opettajat Taru Tuomisto ja Janne Moijanen sekä Sataedun rehtori Anne Laine ArtECult -hankkeen kautta.

46986580_2850061671686545_1038667892700217344_n

Hæ þar á finnsku!

Ensimmäisellä viikolla, yhtenä päivänä opiskelijat vetivät ”rundia” pitkin ja poikin Islantia metsästämässä nähtävyyksiä Golden Circlellä Sataedun opettajien ja rehtorin kanssa. Kahdentoista tunnin päivä oli rankka, mutta oli se enemmän kuin sen arvoista. Golden Circlen käsittämättömän mahtavat maisemat kannattaa kokea, vaikka satakuntalaisille opiskelijoille riittäisi, kun näkisi pelkän ajomatkan lentokentältä yöpaikalle. Marraskuinen keli Islannissa on vähän samanlainen kuin Suomen syyssää.

Borgarholtsskóli koulu, jossa Eveliina ja Venla ovat vaihdossa, on todella iso ja siellä riittää paljon tekemistä. Välillä opiskelijat istuvat oppitunneilla kuunnellen islanninkieltä hämmentyneenä, mutta koulun tunnelma on hyvä ja vastaanotto opiskelijoita kohtaan positiivinen. Suurin osa opettajista ja opiskelijoista puhuvat englantia hyvin. Opiskelijat pitävät Islannista todella paljon, on kaunista, hienoa arkkitehtuuria, mukavia ihmisiä ja paljon hodarikiskoja! Kyllä Islannissa viihtyy viisi viikkoa, pienestä koti-ikävästä huolimatta.

Viiden viikon vaihdossa, aika kului nopeasti, koska koulussa opiskelijoilla oli tehtävänä pari dokumenttia leffatunneilla ja animaatio stop motion sekä osallistuiva kuvataide- ja valokuvauskursseille. Jopa tehtävien deadlinet painoivat päälle. Borgarholtsskóli -koulu on vähän niin kuin lukio ja ammattikoulu yhdessä. Lukujärjestys ja tunnit ovat tarkkaan määritelty joka viikolle. Vielä opiskelijoiden pitää ehtiä museoihin ihailemaan taidetta ja tutustumaan maan historiaan sekä kulttuuriin.

47052899_2850061675019878_1011986190057865216_n

Joulukuun lähestyessä sää alkaa jo muuttumaan talvisemmaksi, on jo ollut pakkasta ja kylmä tuuli puhaltaa, vaikka lunta ei ole vielä satanut. Reykjavik täyttyy jouluvaloista ja koristeista, se tarkoittaa myös sitä, että opiskelijoiden kotiinlähtö lähestyy.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vaihdon jälkeen opiskelijat Suomessa safe and sound. Mitä opiskelijat oppivat? ”Kärsivällisyyttä, koska aina ei asiat mennyt niin sulavasti kuin toivoi… esimerkiksi yhtäkkiä bussipysäkit olivat suljettu tai kun Google Maps ei toiminutkaan ilman nettiyhteyttä. Top motion animaation teko, oli ihan mahtavaa! Sitä kautta tuli uusi ajattelutapa, opittiin ajattelemaan luovemmin, olemaan rennompia ja tekemään oikeasti asioita, joista saadaan iloa ja nautintoa. Vaihto oli opettavainen kokemus kyllä, Takk fyrir, Islanti! Shall we meet again…”

Opiskelijoiden matkaraporteista tiivistetty

Janika Reunanen, kv-koordinaattori, Sataedu