Sähköalan opiskelijat Niko Niemenmaa ja Kosti Virtaranta sekä kuljetusalan opiskelijat Tino Ihamäki ja Mika Metsämäki, Sataedu Kokemäki, olivat Genkissä, Belgiassa viisi viikkoa vaihdossa. Atlas College -oppilaitoksen sähköalan opettaja Robert Gabriëls  ja kuljetusalan opettaja Jan This järjestivät pojat työharjoitteluun Amplia, AC/DC Solutions ja Move Intermodal yrityksiin.

Lento Helsingistä Dusseldorfiin sujui hyvin ja partnerikoulun Robert haki pojat Belgian puolelle Genkkiin. Ensimmäisen viikon aikana pojat ovat tutustuneet kaupunkiin, ihmisiin ja työpaikkoihin. Päivät ovat olleet reilusti pidempiä kuin koulussa, mutta siihen on nyt totuttava. Viikko on mennyt vauhdikkaasti ohi. Niko ja Kosti ovat paiskineet täysillä sähköalan töitä. Tino ja Mika ovat istuneet kuorma-auton apukuljettajana. Suurin osa paikallisista ihmisistä puhuvat sujuvasti englantia. Eikä pojat ole toistaiseksi aiheuttaneet minkäänlaista pahennusta… ainoastaan pienen tulipalon alun, jonka takia koko Atlas Collegen asuntola evakuoitiin. Onneksi päästiin säikähdyksellä ja lisättiin turvallisuusohjeisiin, että lämmittimiä ei saa laittaa liian lähelle sänkyä…

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Jakson puolivälissä pojat pääsivät katsomaan jalkapallo-ottelua KRC Genk – Cercle Brugge ja nauttimaan belgialaisista oluista. Niko, Mika, Tino ja Kosti pääsivät myös tapaamaan Suomalaispelaaja Jere Urosen. Ei huono pelireissu!

Brysselin kuuluisia metallipalloja (Atomium) käytiin myös katsomassa Robertin kanssa. Ihmisiä oli paljon ja poliiseja vähintään saman verran. Viime viikolla muutama poliisiautokin oli poltettu.

47394764_2336766039684343_964207955949912064_n (1)

Työt jatkuivat kaikilla edelleen runsas tuntisina (10 h / työpäivä) ja välillä oli ongelmia kielimuurin takia, mutta niistä kaikista on nyt selvitty. Vaihto sujui pääsääntöisesti hyvin ja hauskaakin oli välillä! Pojat viettivät paljon vapaa-aikaa yhdessä. Niko ja Kosti pääsivät puuhastelemaan ja oppimaan paljon uusia, niin vapaa-aikaan, kuin sähkötöihinkin liittyviä juttuja. Kuljetusalan vaihto ei Tinon ja Mikan mielestä ollut niin onnistunut, mutta pojat kokivat, että vaihto oli erilainen ja kiva kokemus, mutta toista kertaa eivät lähtisi… Kotiin oli kiva päästä!

Poikien matkaraporteista koonnut

Janika Reunanen, kv-koordinaattori, Sataedu