Valokuvaajan ammattitutkinnon opiskelija Ari Ståhlman, Sataedu Nakkila, pääsi viiden viikon työssäoppimisjaksolle lokakuussa 2018 Fuengirolaan. Matka taittui hyvin suoralla lennolla Helsingistä Malagaan ja lentokentältä junalla Fuengirolan Los Bolichesiin. Matkakumppaniksi lähti avopuoliso ja he hankkivat omatoimisesti vuokra-asunnon Hostal Nevadan kautta Los Bolichesin junakadulta. Arin matkatarina on kerrassaan mielenkiintoista luettavaa ja antaa hänen valokuvien kertoa omaa tarinaa!

Los Boliches

Arin alkufiilikset

Ensimmäisenä päivänä kävin tutustumassa Sofia-opistoon ja meikkikoulu Norrisiin ja kummankin tahon kanssa sovin tulevista kuvauksista. Sofiaopiston avajaiset on nyt jo kuvattu ja seuraava keikka on myös siellä ja aihe vaihtuu Suomen huutokauppakeisarin kuvaukseen.

Meikkikoulun kanssa sovittiin että saan mm. mallit, meikkaajat, puvustukset ym. käyttööni. Kuvauslokaation etsiminen ei täällä tuota päänvaivaa koska todella kauniita paikkoja löytyy pilvin pimein. Tämä(kin) maa on kuvaajan paratiisi.

Kolmas päivä menossa Fuengirolassa ja taidanpa olla ensimmäinen Valokuvaajan ammattitutkintolainen, joka on päässyt tänne riehumaan kameran kanssa.
Tähän mennessä kaikki on sujunut todella hienosti ja on ollut mukavaa seurata espanjalaisten tapoja elää ja olla. Hyvänä esimerkkinä erilaisesta kulttuurista on auton jättäminen keskelle omaa ajokaistaa, laittaa hätävilkut päälle, ja mennä kahvilaan aamupalalle. Joka päivä on melkein 26 astetta lämmintä ja ennusteen mukaan sama tahti jatkuu pitkään.

Tämän kaiken mahdollistajana on ollut #ErasmusPlus (Erasmus+ on Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma, joka rahoittaa toimialoilla tehtävää eurooppalaista yhteistyötä) ja Sataedu, jossa asiat hoidetaan viimeistä piirua myöten valmiiksi matkaan lähtijälle, kiitos!

 

Miten ammatillisesti on sujunut…

¡Hola! Las aventuras del fotógrafo continúan …

Kaksi viikkoa tulee täyteen Fugessa ja aika menee kuin siivillä, siis aivan liian nopeasti.

mallikuvausTulevalle viikolle on joka päivälle varattu henkilökuvauksia ja kyllä vieläkin harmittaa, kun en lentoyhtiön painorajoituksien takia voinut tuoda Elinchromen ELB 500 akkusalamaa valonmuokkaimineen mukanani. Täällä niitä olisi ehdottomasti tarvittu muotokuvauksissa pelkästään jo tehojen puolesta. Tämän päivän henkilökuvauksen toteutan miljöössä ja kahdella tai kolmella käsisalamalla mennään.

Onneksi MAGMODit tulivat kätevästi lentokoneen ruumalaukussa eikä ollut pelkoa rikkoontumisesta.

Viime viikolla tuli käytyä todella hienossa ja visuaalisessa BioParcissa (Fugen kuuluisa eläintarha, jonka tavoitteena on antaa eläimille mahdollisimman luonnollinen kasvuympäristö) tekemässä eläinkuvauksia sekä Malagassa katukuvauksia. Kummasti tämän tyyppisissä kuvauksissa tulee käveltyä, noin 5-7 tuntia joka päivä. Katukuvaajalle Espanja on toiveiden täyttymys, katuvilinässä on helppo kuvata niin, että ihmiset eivät kuvaajaa juurikaan huomaa ja lopputuloksena on luonnollisia ilmeitä ja asentoja. Myös kysymällä kuvauslupaa ihmiset yllättyvät positiivisesti ja poseeraavat mielellään. Malagan vanhan kaupungin katuja kuljeskellessa sattui silmiin kyltti Erasmuksen espanjan kielen 10 viikon kurssista. Ei taida meikäläinen sitä kyllä kolmessa viikossa (jonka vielä saan täällä olla) suorittaa.

Espanjan ruokakulttuuri yllättää joka päivä todella positiivisesti. Täällä on mahdollista syödä laidasta laitaan oman mieltymyksensä mukaisesti, mutta kannattaa myös kokeilla kaikkea mahdollista paikallista ruokatarjontaa. Aamiainen täällä on usein se päivän pienin ateria, joka syödään kotona tai lähikahvilassa ja koostuu mm. maitokahvista, palasta perunamunakasta ja churroista (munkkitaikinatanko), joka dipataan suklaakastikkeeseen. Iltapäivän lounas on yleensä suurin ateria päivän aikana ja sisältää alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan. Illallinen taas on kevyt ja huomattavasti pienempi kuin päivällinen ja se syödään myöhään illalla. Totutteluahan tämä kaikki on vaatinut, myös vatsalta, koska oliiviöljy tuntuu olevan monen ruuan perustana.

 

Oppimiskokemukset

Viimeinen viikko Fugessa (tällä kertaa) alkaa olla tosiasia. Nyt alkava viikko on kuitenkin vielä työntäyteinen, koska kuvauksia riittää melkeinpä joka päivälle. Maanantai alkaa mallikuvauksilla, jossa on aiheena 50-luvun Hollywood kuva.  Minulla on ollut onni täällä matkassa, että olen saanut malleikseni todella ammattitaitoisia ja erittäin mukavia malleja. Se onni on nimeltään Cosmetica Norris, koska siellä laitettiin rattaat pyörimään heti, kun tulin Fuengirolaan (kiitos Satu ja Luna).

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Tässä kohtaa pitää mainita sellainen seikka, mitä ei kovinkaan usein kuvaajien suusta kuule. Nimittäin tiimityö. Kuvaajahan menee siinä vaiheessa paikalle, kun kuvattavaa jo meikataan tai aloitetaan meikkaamaan, sitä ennen on hiustaiteilija jo saanut mallin hiukset kuntoon ja puvustajakin on jo esityönsä tehnyt. Kuvaaja siis ajoittaa tulonsa niin että ehtii asettelemaan valot ja valaisun alkuasetelmiin, sekä virittämään kuvauskalustonsa täyteen valmiuteen. Etukäteen on tietysti mietitty mukaan otettava kalusto sekä tarkistettu laitteiden kunto. Näin hommat etenevät ja sitten lopulta, kun kuvat ovat maailmalla katsottavissa, niin arvatkaapa mitä? Kuvaaja kerää koko hommasta ne plussapisteet ja kehut (olettaen että kuva on hyvä). Mutta todellisuudessa näin ei pitäisi olla! Hiustenlaittoon, vaatteiden pukemiseen ja meikkaukseen saattaa kuvauksista riippuen mennä tunteja (vaikka ammattilaiset ovatkin asialla). Kameran käyttö onkin sitten jo aika helppoa ja nopeaa näiden rinnalla, tietysti riippuen kuvaajan ammattitaidosta. Okei, myönnetään että valojen asetteluun ja siirtelemiseen menee kyllä aikaa, ja siinä vaiheessa mainittavaksi tulee eräs todella tärkeä henkilö, nimittäin kuvaajan assistentti. Siinä vasta onkin sellainen monitaituri, joka menee välillä kuin tuulispää pitkin maisemaa. Minä myönnän hyvin nöyränä, että ilman omaa assistenttia en olisi näitäkään kuvia ottanut, mitkä nyt julkaisen.

Kuvien taustasta kerron sen verran, että kuvaukset aloitettiin klo 14 ja siitä jatkettiin klo 22.30 asti, väliin mahtui kaksi lyhyttä taukoa, joista yksi käytettiin ruokailuun ja toinen kaluston vaihtoon ja ”roudaamiseen”, sekä mallien huoltoon ja vaaterumbaan.

Eli tässä vaiheessa tätä kirjoitusta kiitän kaikkia kuvauksiin osallistuneita, ilman teitä näitä kuvia ei olisi!

¡Muchas gracias a todos los participantes!

Benalmadena.jpg

Loppusanat

Buenas noches amigos!

Kuvaajan uskomattoman hieno ja ammatillisesti todella antoisa Espanjanmatka on piakkoin päättymässä ja matka takaisin kotiin on jo lähellä.

Tämä matka on antanut minulle erityisen paljon. Ammatillisesti ajatellen olen yrittänyt haastaa itseäni niin paljon kuin suinkin on ollut mahdollista. Työtehtäviä on onneksi ollut laidasta laitaan ja tämä maa todellakin mahdollistaa kuvausten erilaisuuden. Paljon on kiinni siitä, miten syvälle valokuvaajan ammattiin haluaa uppoutua ja mitä täällä haluaa kuvata. Voin vakuuttaa, että aiheet ja kohteet eivät ihan äkkiä lopu. Kiitoksen kohteita on monia, mutta Sofia-opiston Minna sekä Cosmetica Norriksen Satu ja Luna ovat luoneet sellaiset puitteet opiskelulle ja tekemiselle, ettei voi muuta kuin lausua suuren kiitoksen ja kumartaa syvään.

Lisää kuvia löytyy osoitteesta:  https://aris.galleria.fi/

Ari Ståhlman